De RSW wordt ieder jaar rond Moederdag gehouden op scouting labelterrein Buitenzorg, te Baarn. Op vrijdagavond vanaf 18:00 kunnen de paroba’s zich melden op Buitenzorg, alvast hun aanhanger naar het deelnemersveld brengen en kennis maken met de kampstaf. Dit zijn vier medewerkers van de RSW die er het hele weekend zijn voor de kinderen en zich dus niet bezig houden met het organiseren van de activiteiten of het geven van punten.
Rond 19:00 wordt de RSW geopend. Dit wordt mede verzorgd door de werkgroep ‘thema’. Het hele weekend is er een thema wat als rode draad door alle activiteiten heen gaat. De afgelopen jaren hebben o.a. de volgende thema’s de revue gepasseerd; Maffia, Science-Fiction, Ik hou van Holland, Ali Bi en de drie wijven uit het Oosten, Koning Arthur en de ridders van de ronde Tefal, Zapt u even mee, Cowboys en Indianen. De medewerkers van de werkgroep schrijven een heel verhaal en dit wordt in korte toneelstukjes gedurende het weekend verteld.
Na de opening kunnen de eerste punten verdiend worden met de kampopbouw. De tent moet worden opgezet en de keuken geknoopt. Zo’n 20 juryleden beoordelen gedurende het hele weekend alle activiteiten en geven hier punten voor. Na het opbouwen gaan de kinderen terug naar de kampvuurkuil voor nog een stukje thema en daarna start het vrijdagavondspel. Dit is bijna altijd een groot handelsspel, waarbij je door slimme in- en verkoop van handelswaren geld moeten verdienen.
Na het vrijdagavondspel is het tijd om naar bed te gaan.
Zaterdag is het al weer vroeg dag; om 8:30 is het eerste themaverhaal. Hierna starten de themapresentaties. Een onderdeel vooral gericht op creativiteit binnen het thema. De themakleding van de paroba wordt bijvoorbeeld beoordeeld. Vaak is er een soort knutselopdracht en een doe-opdracht.
Na de themapresentaties start de dagtocht: eerst worden er puzzels gemaakt in het eigen kampje. In de puzzels zitten veel routetechnieken. Als de puzzels goed worden gemaakt, heb je de precieze coördinaten van de posten van de dagtocht die aansluitend van start gaat. Iedereen krijgt sowieso een kaartje mee waar cirkeltjes op staan van de postlocaties. Dus iedereen moet de posten kunnen vinden, ook als de puzzels niet gelukt zijn. En voor de puzzels kun je natuurlijk ook punten verdienen!
De dagtocht is een looptocht van zo’n 8-10 km door de bossen van Lage Vuursche. Onderweg komen de kinderen vijf doe-posten tegen, die over het algemeen lekker spectaculair zijn, waarmee punten verdiend kunnen worden. Het gaat niet op tijd, maar hoe sneller en beter je loopt, hoe meer posten je kunt bereiken en hoe meer punten je kunt verdienen.
Na de dagtocht is het etenstijd. Het eten bereiden de paroba’s zelf; de themamaaltijd. Ook dit wordt weer beoordeeld. Daarna is het even gedaan met punten verdienen; tijd voor ontspanning! Een groot kampvuur & kampvuurprogramma in de kampvuurkuil om de avond mee af te sluiten.
Zondagochtend starten we om 8:45 met de aandacht. Ook voor dit onderdeel kunnen geen punten worden verdiend. Het is een onderdeel waarbij we aandacht besteden aan een maatschappelijk thema. Het is ooit ontstaan als ‘vervanging’ van de kerk op zondagochtend.
Na de aandacht is er weer een stukje themaverhaal en daarna start het zondagochtendspel. Zo’n tien grote spellen die je tegen andere paroba’s speelt, waar natuurlijk weer punten te verdienen zijn. Daarna lunchen en afbreken. Ook voor de kampafbraak kunnen punten verdiend worden. En daarna naar de kampvuurkuil voor de sluiting. Hierbij zijn ouders/opa’s/oma’s/leiding/… van harte welkom. Het thema laat nog een samenvatting zien van wat er allemaal in het verhaal gebeurd is tijdens het weekend en natuurlijk krijgen we de ontknoping te zien..
En daarna waar het hele weekend hard voor gestreden is: de uitslag!
De winnaars en 2e plek krijgen een prijs én mogen de regio vertegenwoordigen bij de LSW (tijdens het pinksterweekend).